Šneci s parmezánem a česnekem



Šneky jsme si doma fakt oblíbili. Peču je často. Jsou skvělý k obloženému talíři nebo když má přijít návštěva a chci pečivo k přikusování. Takhle s parmezánem a čedarem k nim vlastně už nic víc nepotřebujete. Takže jsou super i jako svačina do školy a práce.

Ingredience:

450 ml teplé vody
400 g polohrubé mouky
400 g hladké celozrnné špaldové mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
100 ml olivového oleje
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
100 g strouhaného parmezánu
2 hrsti semínek (lněná, slunečnicová, dýňová...)
150 g másla
3-4 stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek (nemusí být)
200 g strouhaného čedaru (nemusí být)

Postup:

Zhruba 20 - 30 minut před zaděláváním těsta si vyndáme droždí z lednice. Nejprve si připravíme všechny ingredience. Do velké mísy si odvážíme mouku a do odměrky nalijeme teplou vodu (ani vlažná ani horká), 2 - 3 lžíce teplé vody z odměrky přelijeme do velkého hrnku, přidáme rozdrolené droždí, cukr a 2 lžičky mouky z mísy. Vše pořádně promícháme dřevěnou či plastovou lžičkou a necháme 10 - 15 minut vzejít kvásek.

Jakmile nám vzejde kvásek přidáme ho spolu s vodou, olivovým olejem a solí do velké mísy k mouce a zaděláme vařečkou těsto dokud se vše pořádně nespojí. Trvá to několik minut. Z těsta uděláme bochánek a v zakryté olivovým olejem vytřené míse jej necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě. 

Po prvním vykynutí těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj semínka a parmezán. Zapracování může trvat i několik minut, aby byla semínka a parmezán pořádně zapracovány do těsta. Vypracované těsto vložíme do mísy a necháme znovu kynout cca 30 - 40 minut. Během druhého kynutí si v malé misce rozmícháme změklé máslo. Do másla si prolisujeme česnek a můžeme i přidat nasekané čerstvé bylinky.

Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a ještě lehce propracujeme. Vyválíme do zhruba 1 cm tlustého obdélníku (snažit se při válení udělat tvar připomínající obdélník). Vyválené těsto potřeme směsí másla a posypeme půlkou čedaru. Potom těsto zarolujeme a pomocí nitě "krájíme" cca 2 cm válečky, které umisťujeme do pekáčku. 

Předehřejeme si troubu na 180°C a během předehřívání necháme šneky ještě 15-20 minut nakynout v pekáčku. Než dáme pekáček do trouby posypeme šneky zbytkem čedaru a dáme péct. Pečeme zhruba 40 - 50 minut nebo dokud nezezlátnou (každá trouba přeci jenom peče trochu jinak).

Snad si je taky tak oblíbíte.

Dobrou chuť!
Vaše Nika 💋




Komentáře