Tipy od Niky vol.1 (CHLEBA)

Taky se Vám stává, že občas najdete nějakou fajn informaci nebo tip, ale neuložíte si to a za pár minut zapomenete, kde jste to viděli/četli a jste úplně v p*deli, pač si prostě nemůžete vzpomenout na detaily…

Já to tak mám a tak jsem si řekla, že si ty tipy budu psát sem na blog, abych je měla někde pohromadě. První várka tipů je na téma PEČENÍ CHLEBA nejen pro začátečníky:

  1. Peč ho v chlebové formě (ano i kváskový), nerozleje se ti!
  2. Kvásek na rozkvas používej vždy nakrmený, když dosáhne maxima.
  3. První kynutí v zadělávací míse, zamotání/překládání a druhé kynutí už ve formě.
  4. Před pečením chleba postříkej rozprašovačem s vodou.
  5. Chleba dávej péct VŽDY do rozehřáté trouby.
  6. Vždycky je lepší míň vody!!!
  7. Nepřeháněj to s kmínem.
  8. Motej/překládej chleba na naolejované podložce, pak nelepí.
  9. Zadělávej ho v ruce (vařečkou), jen tak dostaneš do ruky, jak má těsto vypadat a navíc přidáš nejdůležitější ingredienci: HODNĚ LÁSKY!
  10. Chleba od zadělání rozkvasu trvá udělat minimálně 15 hodit, tak nebuď v šoku.

Kdybyste měli jakékoliv další tipy, podělte se do komentářů. Moc ráda je vyzkouším a třeba časem budu péct chleba i bez formy!

Vaše Nika

Komentáře