Tipy od Niky vol.1 (CHLEBA)
Taky se Vám stává, že občas najdete nějakou fajn informaci nebo tip, ale neuložíte si to a za pár minut zapomenete, kde jste to viděli/četli a jste úplně v p*deli, pač si prostě nemůžete vzpomenout na detaily…
Já to tak mám a tak jsem si řekla, že si ty tipy budu psát sem na blog, abych je měla někde pohromadě. První várka tipů je na téma PEČENÍ CHLEBA nejen pro začátečníky:
- Peč ho v chlebové formě (ano i kváskový), nerozleje se ti!
- Kvásek na rozkvas používej vždy nakrmený, když dosáhne maxima.
- První kynutí v zadělávací míse, zamotání/překládání a druhé kynutí už ve formě.
- Před pečením chleba postříkej rozprašovačem s vodou.
- Chleba dávej péct VŽDY do rozehřáté trouby.
- Vždycky je lepší míň vody!!!
- Nepřeháněj to s kmínem.
- Motej/překládej chleba na naolejované podložce, pak nelepí.
- Zadělávej ho v ruce (vařečkou), jen tak dostaneš do ruky, jak má těsto vypadat a navíc přidáš nejdůležitější ingredienci: HODNĚ LÁSKY!
- Chleba od zadělání rozkvasu trvá udělat minimálně 15 hodit, tak nebuď v šoku.
Kdybyste měli jakékoliv další tipy, podělte se do komentářů. Moc ráda je vyzkouším a třeba časem budu péct chleba i bez formy!
Vaše Nika
Komentáře