ŽENÁM, MATKÁM A PŘÍTELKYNÍM...

K napsání tohoto zamyšlení mě inspiroval rozhovor s jednou mou dobrou přítelkyní, taky novopečenou maminkou. Věnuji ho všem ženám, které to zrovna potřebují.

Každá jsme jiná
Každá jsme svá
Každá pocházíme z jiné rodiny, jiných poměrů
Každá máme jiné vychování, jinou víru
Každá jsme v jiné životní situaci
Ale všechny jsme ženy, silné ženy. 

Věřte, že pokud pracujete, cvičíte, tvoříte, milujete a jste partnerkou/matkou/přítelkyní celým srdcem. Vždy to děláte správně a Vaším originálním způsobem. Nikdo nikdy nebude dělat věci, jako vy. 

Největší výzva mateřství není spánek, výchova a starost o děťátko, je to LIDSKÝ FAKTOR (jako většiny životních situací). Kdy se najednou každá žena (občas nejen ženy) Vašeho okolí stane expertkou na mateřství a chová se jako by Vaše miminko znala lépe než Vy. Ignorujte to a povzneste se na to a pokud je to pro Vás nesnesitelné, nastavte si hranice, tím, že řeknete, že se Vám nelíbí, co říkají a radí. Mějte svůj názor a nestyďte se za něj.

Bohužel žijeme v málo tolerantní společnosti, kde je obecně přetrvávající fenomén, že dostáváme rady, o které nežádáme. Jediné jak tento fenomén změnit je začít u nás samotných, nedávat nevyžádané rady. Vždy čekat až se nás někdo zeptá či o radu požádá. 

Věřte si a ať si každý říká a radí, co chce. Pokud jste o tu radu neprosili, neberte ji vážně. 

Myslím na každou jednu z Vás, která se nevyžádanými radami (nejen v mateřství) potýká a bojuje s nimi. Je to příšerné, sama tomu velmi často čelím a bohužel někdy i nastavení hranic je běh na dlouhou trať. Každopádně neztrácím naději a nenechám se otrávit. Je to náš život a jen my ho můžeme žít, tak jak chceme!

Buďte své v tom jste totiž nejlepší a nejkrásnější!

S láskou Vaše



Komentáře