Domácí smetanový karamel

Domácí karamel mám pořád v lednici, skvěle se hodí na dozdobení a ochucení dezertů a snídaní. Je u nás doma oblíbený stejně jako domácí marmelády, které máme taky pořád v lednici. Příprava karamelu není nijak obtížná, ale práce s rozpuštěným cukrem je nebezpečná, co se týče opaření, tak opatrně!

Ingredience:

200g cukru (krystal)
100g másla
120g šlehačky

Postup:

Do rendlíku nasypeme cukr a za občasného míchání necháme na slabém plamenu rozpustit. Přidáme na kostky nakrájené máslo a necháme rozpustit. Nebuďte překvapení cukr se srazí. Jakmile se rozpustí máslo nalijte do rendlíku teplou šlehačku (ani ne studenou, ani horkou). A vaříme dokud se cukrová sraženina nerozpustí. Jakmile se sraženina rozpustí máme hotový karamel. Ten nejlépe uschováme v uzavíratelné sklenici v lednici. Takto uskladněný karamel nám vydrží až několik měsíců.

TIP

Pokud budete chtít karamel tekutý, ohřejte si ho 10 - 15 s v mikrovlnce.😉

Dobrou chuť!

Vaše



Komentáře