Domácí smetanový karamel
Domácí karamel mám pořád v lednici, skvěle se hodí na dozdobení a ochucení dezertů a snídaní. Je u nás doma oblíbený stejně jako domácí marmelády, které máme taky pořád v lednici. Příprava karamelu není nijak obtížná, ale práce s rozpuštěným cukrem je nebezpečná, co se týče opaření, tak opatrně!Ingredience:
200g cukru (krystal)
100g másla
120g šlehačky
Postup:
Do rendlíku nasypeme cukr a za občasného míchání necháme na slabém plamenu rozpustit. Přidáme na kostky nakrájené máslo a necháme rozpustit. Nebuďte překvapení cukr se srazí. Jakmile se rozpustí máslo nalijte do rendlíku teplou šlehačku (ani ne studenou, ani horkou). A vaříme dokud se cukrová sraženina nerozpustí. Jakmile se sraženina rozpustí máme hotový karamel. Ten nejlépe uschováme v uzavíratelné sklenici v lednici. Takto uskladněný karamel nám vydrží až několik měsíců.
TIP
Pokud budete chtít karamel tekutý, ohřejte si ho 10 - 15 s v mikrovlnce.😉
Dobrou chuť!
Vaše
Komentáře