RYBÍZOVÝ DEZERT

Recept na dezert vznikl náhodou. Pekla jsem dort na narozeninovou oslavu a na poslední chvíli jsem se dozvěděla, že přijde víc lidí a dort by nestačil. Proto jsem musela improvizovat. V lednici byl tvaroh a v mrazáku jsme měli mražený rybíz. Vznikl lehký svěží dezert, který měl, vzhledem k vedru které bylo, větší úspěch něž samotný dort.

Ingredience (cca 8 skleniček):

0,5 l rybízu
100 g cukru
1 sáček prášková želatina (Dr.Öetker)
0,5 kg plnotučného tvarohu
250 ml smetany
vanilkový lusk
2 PL moučkového cukru
ztužovač za studena (Dr.Öetker)

Postup:

Rybíz nasypeme do půllitru a po okraj zalijeme vodou, tím docílíme ideálního poměru rybíz:voda. Poté rybíz s vodou přelijeme do menšího hrnce, přidáme cukr, přivedeme k varu a vaříme dokud rybíz nezměkne. Směs odstavíme a přidáme dle návodu připravenou práškovou želatinu. Hotovou rybízovou směs rozlijeme do skleniček a necháme zhruba 1 hodinu ztuhnout v lednici.

Mezitím si připravíme tvarohový krém. Tvaroh, smetanu, moučkový cukr a semínka z vanilkového lusku, které získáme rozkrojením lusku a seškrábnutím hmoty uvnitř,  si vyšleháme do hustého.  Do krému přidáme dle návodu připravený ztužovač. Hotový krém rozdělíme do skleniček a opět necháme zhruba 1 hodinu ztuhnout.

Hotový dezert můžeme ozdobit lísky máty či jedlými květy. Fantazii se meze nekladou! 😊

TIP:

Rybíz můžete nahradit i jiným ovocem (meruňky, jahody, švestky, třešně, višně, atd.). Doporučuji však dodržet půllitrové dávkování. 😉

Dobrou chuť!
Vaše  


Komentáře